Etiquetes

22/8/12

Sant Tornem-hi: el retorn del #2bg3 (1)

Serà dissabte, pels volts de dos quarts de set d'una tarda que es preveu de calor. A Badalona i a Bunyol. Serà aleshores quan el riojà Eduardo García Ballesteros o el murcià José Joaquín Gallego Gambín facin sonar el seu xiulet inicial i inaugurin de forma oficial la temporada 2012-2013 al grup 3 de Segona B. Badalona, Alcoyano, Levante B i Llagostera disposaran de mitja hora per fer el primer gol de la temporada abans que a les 7, Prat i Reus se sumin a la lluita en l'estrena del Sagnier com a camp de bronze. Tres partits, sis equips per estrenar un curs que pinta apassionant amb retorns de vells coneguts del grup, amb molta igualtat entre conjunts, amb debutants, derbis a dojo i molt, molt de futbol de debò. I a l'ombra, l'aspecte econòmic que ha pesat (i de quina manera), en la confecció de les plantilles de molts clubs i que caldrà veure quina factura passarà a mesura que avanci el curs. A continuació, quatre pinzellades sobre el que ens pot oferir aquest #2bg3 2012-2013.

Segurament sigui una aposta ben poc arriscada, però Villarreal B, Alcoyano i Nàstic, provinents de la Lliga Adelante, semblen destinats a ser els outsiders al play-off sí, sí... o sí. Ho són per nom, per història -recent en el cas del filial-, però sobretot per l'ambició que destil·len els planters que els han dissenyat a Lluís Planagumà, Asier Garitano i Kiko Ramírez. Perquè més enllà dels noms al camp, la joventut i projecció d'aquests tres tècnics és un dels pals de paller de tots tres equips, necessitats de retornar al futbol professional al més aviat possible. De tots tres, els grana són els que menys dubtes desperten en el plànol esportiu (veurem com se'n surten econòmicament). Equip equilibrat, amb jugadors de qualitat però, sobretot, amb experiència a la categoria. Res de grans estrelles (tot i els esforços per Jesús Perera) i sí apostes per jugadors de la casa, currants com Lucas, De Lerma o Marcos o promeses com David Haro i Dani Quintana.

Un xic més de dubtes poden despertar els altres dos aspirants a tot. A Alcoi tenen força clar que es van quedar curts en la confecció de la plantilla per Segona Divisió, però enguany, tot i comptar amb bons jugadors, compten amb un equip força just en defensa i davantera. Amb David Torres com a única referència clara en punta, caldrà veure què passa si el de Petrer no té el seu any. Al darrere, tres quarts del mateix: Javi Selvas i Óscar López semblen els propietaris de l'eix de la defensa, amb el jove Raúl a l'expectativa. Bons laterals, bona línia de mitjos, però la sensació és que Garitano haurà de jugar a improvisar per treure-li més suc a una plantilla, diguem-ne, descompensada. Més al nord, a la Plana, un filial sempre comporta un seguit de dubtes que es deriven de l'ús que el primer equip faci de la teva plantilla. Serà el drama de Planagumà, amb un equip interessat, que ha tirat de l'Espanyol en els darrers mesos per guanyar 'experiència de bronze', però que també podrà recórrer al 'C' per comptar amb projecció per un equip que, sembla, podria tenir el seu taló d'Aquil·les a la defensa en una categoria que perdona poc les errades al darrere.

Lluny, molt lluny d'aquests equips, sembla que estarà el vigent campió. Poc queda de l'Atlètic Balears que de forma més obligada que brillant va guanyar el grup 3 el curs passat. Els no ascensos davant Mirandés i Lugo han fet mal, molt de mal a la Via de Cintura. Segueixen Cursach i Crespí com a caps visibles del projecte balearico a nivell insitucional, amb Pep Samsó com a tècnic. Però el projecte esportiu i social presenta els dubtes que reflecteix el desencantament que viu una massa social capaç d'omplir amb més de 10.000 persones l'Estadi Balear fa tot just dos mesos. Han marxat noms i han arribat jugadors, sí. També és cert, però, que a Soler se li han escapat jugadors destinats a vestir blanc-i-blau enguany i ha acabat recorrent a l'americà Bjørn o al portuguès Moutinho. De postres, el culebrot Perera, pendent encara de resolució, no ajuda a un equip que calibrarà el seu objectiu en unes primeres jornades que s'albiren crucials per al futur de l'entitat.

I qui pot fer ombra als tres 'descendits'? En la pràctica, els disset equips restants. Per sensacions, sembla que Hospi, Huracán i Llagostera poden aspirar a repetir zona noble. Torna Miguel Álvarez a l'equip riberenc, a un equip que manté part del bloc de l'any passat, que ha perdut homes importants com Lucas, Pitu, Haro o Prats, però que amb Moyano, Manga, Bacari o Pedro Bilbao manté una línia similar i, de retruc, s'adapta a la reducció de pressupost que s'ha dut a terme de cara a la nova temporada. Més forta és l'aposta a Llagostera. Al camp, les coses clares: plantilla embastada gairebé a finals de juny amb homes de bronze (Nico, Artabe, Pitu, Sellarès, Serramitja), amb grans de Tercera com Planagumà, Canal, Granell o Aumatell), però també amb el disseny d'una estructura de club més professionalitzada amb Vilaró i Salamero com 'coneguts' que poden indicar més sobre les intencions dels llagosterencs que no pas les incorporacions.

Unes incorporacions que sí denoten l'ambició que existeix a Huracán. Debut somiat l'any passat amb la quarta posició al campionat, amb la trista eliminació davant el Lucena a la tanda de penals però amb la satisfacció de la bona feina realitzada. Enguany, com a premi arriba la Copa del Rei (esperen Albacete o Loja el dia 12), però com a obligació la necessitat de, mínim, mantenir el llistó de l'any anterior, més pel que fa a possibilitats que com a resultat final. Tanmateix, noms com Capdevila, Javi Rubio, Fabiani, Salero, Carreño, Miñano o San Julián descriuen el coneixement de la categoria de Jose Ignacio Hernández, director esportiu dels manisers. Pronosticar mai és assegurar, però entre Villarreal, Alcoyano, Nàstic, Hospi, Huracán i Llagostera es repartiran les quatre places de play-offs d'ascens a la Lliga Adelante.

Per tancar el primer capítol, un breu repàs als tres equips balears que ens resten: Mallorca B, Constància i Binissalem. Un clàssic, un que hi torna dècades després i un debutant. Per ordre, el filial que tornarà a dirigir el Nano Soler seguirà a expenses de Caparrós i les seves necessitats. Han marxat Xisco, Aridai, Dídac o Felipe Ramos. Peces importants amb recanvis amb certa experiència però que ofereixen més dubtes: Biel Gili i Pedro Capó comptaran amb més opcions que no pas un Marc Fernández que amb el pas de les jornades apuntarà al primer equip. Important serà la primera volta pel filial, per agafar marge i no haver de fer els deures a darrera hora.

Pel que fa als dos equips del Raiguer, la sensació és que el Constància farà curt per aconseguir. Pot sorprendre no haver vist una aposta més decidida per mantenir el bloc de l'ascens (segueixen 12 jugadors), per acabar canviant l'entrenador (arriba Joan Esteva) i reforçar la plantilla amb joventut i poca experiència. Pot acabar recordant el Manacor del curs passat. Uns quilòmetres més al sud, a Binissalem, tots esperen que l'efecte 'assules' de l'any passat gràcies a la Copa Federació i al play-off es mantingui. Marxen Del Castillo, Miquel López i Tito, destacats l'any passat, però hi ha seny a les incorporacions, qualitat i experiència amb Noceras, Camacho, Ernesto o Sergi Garcia. El Miquel Pons serà el punt de partida per la salvació del 'Bini', que de ben segur no es conformarà amb gaudir de la categoria i donarà més d'un ensurt a més d'un clàssic.

Divendres tornem amb la segona part de la prèvia de la temporada 2012-2013. Serà el torn de parlar del Sant Andreu, Badalona, Reus, Prat, Espanyol B, Yeclano Deportivo, Levante B, Mestalla, Olímpic I Ontinyent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada