Etiquetes

5/8/13

Comença el 28è Torneig d'Històrics

Aquest mateix dilluns, a partir de les 18:30 hores, el Municipal del Guinardó acollirà l'inici d'una nova edició del Torneig d'Històrics, un clàssic de l'estiu i un dels tornejos més emblemàtics del futbol català. Enguany, tenim el plaer de poder-hi col·laborar des del departament de premsa del torneig, juntament amb companys com Víctor Mur, Àngel Garreta i Roger Sánchez. Dissabte, la web oficial del torneig ja va publicar l'article que us adjuntem tot seguit, en el qual fem un repàs als quatre equips de Segona B que prendran part al torneig. Amb ells, Manlleu, Sants, Cornellà, Masnou, Santboià, Martinenc, Ascó i Júpiter lluitaran per endur-se aquesta nova edició del torneig. Recordeu que per un preu ben assequible, 15 euros, podreu presenciar en directe tots i cadascun dels 15 partits del torneig, que viurà la seva gran final el proper dissabte.

CF Badalona: (Al grup 1 amb Manlleu i Sants)
8 d’abril de 2007. Faltaven tres minuts per arribar al final del temps reglamentari i el Badalona i el Barbastro empataven (1-1) al Camp del Centenari. Els escapulats necessitaven sumar els tres punts per seguir lluitant per una plaça de playoff que no aconseguirien aquell curs tot i que Piti Belmonte aconseguia marcar el gol de la victòria per al Badalona. Aquell curs, 2006-2007, va ser l’únic de Piti com a jugador escapulat; ara, set temporades després, torna al Camp del Centenari per capitanejar el nou projecte escapulat, sensiblement marcat per una nova reducció pressupostària però amb una línia d’incorporacions destacable pel criteri i l’experiència a la categoria. Després de dos anys d’èxits amb Márquez a la banqueta, l’any passat no va ser el més brillant per al Badalona. Enguany, amb un Piti (entrenador) més madur, després de dos anys fantàstics a Sant Andreu, la simple permanència no serà suficient per un equip amb ganes de lluitar per objectius ambiciosos.

De nou, però, caldrà ensamblar una plantilla pendent encara d’algunes peces per tenir-la completa. I és que després de la marxa de Robert Simón al Zaragoza B (un altre, després de la marxa de Víctor Rodríguez l’any passat), el Badalona només compta amb 6 jugadors de la plantilla del curs 2012-2013: Álex Sánchez, Marcos, Ferrón, Bermudo, Joaquín i Abraham; és a dir, continuïtat sota pals, maduresa al darrere i qualitat amb Joaquín i el canari Abraham, un dels millors a la segona volta escapulada. Així, l’arribada de múltiples reforços havia de ser un fet: de moment, tants com 12, de diferents perfils, en diferents posicions i amb diferent grau d’experiència.

Un tret comú, però, és el seu passat andreuenc. Piti Belmonte torna a confiar en Cárdenas, Boniquet i Sergio Gómez, que el passat curs van ser campions de la Copa RFEF a Sant Andreu amb el tècnic vallesà. Un altre exandreuenc és Fran Grima, que arriba del Terrassa per reforçar el lateral dret i acompanyar a la línia defensiva el gavanenc Joan Castillo, que vuit temporades després torna al futbol català. Sergi Maestre (Celta B), Jordi Sánchez (Juvenil A) i Moha (cedit per l’Espanyol B) seran la saba jove d’un equip que, també al mig del camp, s’ha fet foro amb jugadors que saben “de què va” això de la Segona B: David Lázaro (ex Lleida, Alavés i Salamanca), Ferran Tacón de l’Alcoyano i Lolo, que torna a vestir-se de curt després de la seva sanció per un positiu ‘extra esportiu’ aportaran consistència a la medul·lar badalonina.

Un Badalona que obrirà aquesta edició del Torneig d’Històrics amb un primer partit davant el Manlleu i que, posteriorment, s’enfrontarà a la UE Sants. A data d’avui, els escapulats han disputat tres partits de pretemporada amb un balanç equilibrat: triomf davant la Pobla (4-0), empat a Rubí (0-0) i derrota enfront del Santfeliuenc (0-1); el sevillà Lolo és, amb 2 gols, el màxim golejador de l’equip.

UE Llagostera: (Al grup 2 amb Cornellà i Masnou)
14 de setembre de 2003: Aarón, Anglada, Txero, Darder, Josep, Marc, Vall-llosera, Pau, Òscar Lord, Serra i Martínez. A la banqueta, Josep Taberner i a la presidència, Salvador Malagón. Per noms, per coneixement, molt poca gent podria relacionar aquest onze inicial davant el Mont-ras amb el de la UE Llagostera de fa, tan sols, 10 temporades. Aquell curs 2003-2004, al grup 16 de Segona Regional, el Llagostera va evitar el descens a Tercera Regional en una darrera jornada gairebé miraculosa, on cap dels últims cinc classificats (Cristinenc, Llagostera, Hostalric, Caldes i Sant Antoni) van ser capaços de vèncer el seu partit. Aquella soferta 15a posició va acabar resultant un punt d’inflexió; l’any següent, el Llagostera va tornar a Primera Regional i va iniciar una meteòrica ascensió que el duria, que els ho havia de dir, a disputar fases finals de la Copa Catalunya, a rebre el València a la Copa del Rei i, sobretot, a engegar en aquest 2013 la tercera temporada consecutiva a Segona Divisió B. De bojos.

Quan un pensa en els artífexs d’aquest èxit, la ment es trasllada ràpidament als noms d’Isabel Tarragó i d’Oriol Alsina, presidenta i director esportiu llagosterenc, respectivament. De la seva mà, i tot i no disposar d’una massa social d’acord amb el que l’equip dóna al poble, el Llagostera s’ha convertit en tot un referent del futbol català. A Segona B, dues bones temporades a diferent escala han fet que els gironins ja no gaudeixin del factor sorpresa que fa dues temporades el van deixar a tocar d’una fase d’ascens a la Lliga Adelante. Més de bojos, encara. L’any passat, les coses a la Lliga no van sortir com s’havia planejat: l’aventura a la Copa del Rei i a la Copa Catalunya va passar factura i el Llagostera va vorejar més la segona meitat de la taula que no pas la primera.

Enguany, sense distraccions en forma d’altres competicions sempre que la Copa Catalunya i la Copa RFEF ho permetin, el Llagostera ha confiat els seus destins a la continuïtat del bloc de jugadors de l’any passat. En segueixen ni més ni menys que 16, després que a Àlex Moreno li sorgís una oferta impossible de rebutjar per marxar al Mallorca. Un any més d’experiència i de grup que han de servir, juntament amb els nous reforços, per sumar (en positiu, evidentment) i treure profit d’un camp peculiar com és el Municipal de Llagostera, especial, principalment, per les seves dimensions reduïdes.

Unes dimensions que afavoreixen el rèdit en les accions d’estratègia, en les quals el Llagostera gaudirà d’un nou element a l’hora d’executar-les: Alberto Manga. L’exriberenc és una de les sis incorporacions que ha fet l’equip de Lluís Carrillo a data d’avui. Un Llagostera que ha tornat a fixar la seva vista en el mercat balear: si l’any passat va pescar a Manacor per dur a Girona Nico Rubio i Artabe, enguany els ‘elegits’ han estat el migcampista Francesc Fullana (Constància) i el punta Salva Chamorro (Atlètic Balears). Amb Manga, conformen les incorporacions d’experiència per un Llagostera que ha tornat a apostar per la joventut i pel futur amb l’arribada del central Roger Barnils (Manlleu), així com del davanter Isaac Maldonado (Vilafranca).

Un Llagostera que, com acostuma a ser habitual, disputarà una pretemporada trufada d’encontres amistosos amb l’objectiu de rodar l’equip i provar els diversos jugadors que s’entrenen amb els gironins al llarg de l’estiu. L’equip, que aquest cap de setmana ha derrotat el Farners (0-2) i s'ha endut el Torneig del Suro davant Guíxols (2-0) i Palamós (4-1), havia disputat tres partits amb dues victòries davant d’equips professionals (1-0 davant Girona i Barcelona B) i una derrota, a Palafrugell, contra el Southampton de la Premier League anglesa.

AE Prat: (Al grup 3 amb Santboià i Martinenc)
La primavera de 2010, a banda d’una lluita titànica pel campionat del grup 5 de Tercera Divisió entre l’Hospitalet i el Reus, la quarta categoria del futbol espanyol ens definia una altra lluita, la de màxim golejador de Tercera Divisió. Finalment, ni el riberenc Jordi Martínez ni el ‘palamosí’ Julien Hornuss van poder batre Sergio Cirio, que amb 24 gols va ser un dels culpables que aquell Prat de Manolo Márquez disputés, davant la Peña Sport, la primera promoció d’ascens a Segona B de tota la seva història. No va haver-hi sort: els navarresos van tirar d’experiència i la baixa per lesió de Toni Texeira va pesar massa per als potablava que, sense saber-ho, havien plantat la llavor de l’èxit. Després d’una temporada per oblidar amb Miguel López al capdavant, la bona feina d’Agustín Vacas al Juvenil A li va valer el seu ascens personal. I va ser, com se sol dir, arribar i moldre.

Campió de Lliga per primer cop a la història, solvència defensiva i uns números estratosfèrics a domicili van ser les senyes d’identitat d’un Prat que, contra pronòstic, va saber sobreviure a un ambient advers a Sanlúcar de Barrameda i va rematar la feina set dies després al Sagnier amb dos gols d’Óscar Sierra, un dels defenses més golejadors del futbol català. L’ascens era un fet, però la festa no podia aturar-se: la piconadora pratenca, que estrenava categoria a Segona B, va eliminar dos històrics del futbol espanyol com són Nàstic i Oviedo (quina tanda de penals al Nuevo Tartiere), però no va poder culminar el seu somni en caure en una nit històrica al Sagnier davant del Llagostera (2-3). Al final, el torneig del KO va acabar passant factura en un equip que després d’una primera volta esplèndida va salvar la categoria a la darrera jornada, tot just sumant la tercera victòria en 20 partits de segona volta.

De cara a la nova temporada, el Prat ha tornar a apostar per la continuïtat. Segueixen 12 dels homes que van conformar la plantilla la passada temporada; la baixa més sensible sigui, possiblement, la d’un David López que enguany defensarà la samarreta de l’Olot. A destacar, la continuïtat en la línia defensiva i sota pals, amb Toni, Sierra, Ricarte, Murillo i Larios com a guardians del gol gairebé indiscutibles; Alcaraz, Fernando o Fran Bea seran els encarregats de remenar les cireres al mig del camp juntament amb un Sebas que hauria de guanyar protagonisme aquest any. Protagonisme que també s’haurà de guanyar el jove Manu Balda, que juntament amb Ignacio Rosillo són els únics dos elements d’atac que continuen.

Arriben, doncs, nous elements per aconseguir que el Prat faci un salt de qualitat i no passi les angúnies de la passada temporada per salvar la categoria. Fins ara, són cinc les incorporacions que ha realitzat el quadre del Baix Llobregat, tres provinents d’equips de Segona B i dues amb origen en clubs de Tercera. Tot i això, les arribades d’Albert Vivó (Gavà) i Víctor Oribe (Pobla de Mafumet), lluny de ser experiments o apostes personals suposen incorporacions contrastades que sumaran, i molt, en aquest Prat 2013-2014. Com ho faran, també, els tres fitxatges contrastats dels potablava, que comptaran amb dues noves peces al mig del camp com són el manacorí Artabe (Llagostera) i el gironí Àlex Granell (Cádiz). La punta d’atac, que l’any passat es va ressentir amb la marxa de Kante al Malagueño i la dura lesió de Roger Matamala, comptarà amb l’experiència del madrileny Antonio Matas, que tot i baixar amb el Yeclano Deportivo va ser un dels homes més destacats del quadre murcià.

La del Prat d’Agustín Vacas també està sent una pretemporada carregada d’amistosos. Fins ara ja han disputat cinc partits amb un balanç de tres victòries davant Pobla de Mafumet (3-0), Santboià (3-2) i Cornellà (2-1) i dues derrotes enfront del Cerdanyola (0-1) i el Juvenil A del Cornellà (2-1). El cap de setmana del 17 i el 18 d’agost els espera l’Hospi o el Cornellà a la ronda corresponent de la Copa Catalunya.

CE L’Hospitalet: (Al grup 4 amb Júpiter i Ascó)
Qualificar la temporada 2012-2013 del Centre d’Esports l’Hospitalet de miraculosa seria, probablement, exagerat. Ho seria, en bona mesura, perquè al futbol i a la vida els fruits que es recullen del treball són, precisament, resultat de l’esforç, de la constància i també de l’encert. L’any passat, l’Hospi va acariciar el somni del futbol professional davant del Tenerife, va superar el Caudal per tornar a tenir una segona oportunitat que l’Eibar, de forma ràpida, va assegurar-se amb dos gols inicials a Ipurua que van deixar estabornit l’Hospitalet. Una temporada regular excepcional, amb el primer títol de Lliga de Segona B a la història del club no va tenir continuïtat en una fase d’ascens més aviat discreta que ni molt menys taca un curs històric. Per les ressaques, molts ho sabeu, són d’allò més dures. El retorn a la realitat requereix de paciència i també de perspectiva temporal, sobretot i es comença (gairebé) de zero com en el cas del nou Hospi que, enguany, dirigirà Martín Posse.

L’argentí, que ja va sonar l’estiu passat per substituir Vinyals, debutarà en categoria nacional al comandament d’un equip que té molt difícil superar el llistó dels ‘nenicos’ de Miguel Álvarez. No només per l’equip en sí, que també, sinó perquè els Alcoyano, Nàstic, Huracán, filials com Mestalla o Espanyol tornaran a estar més obligats per, ara sí, no fallar a l’hora de ser a dalt. Més exigència externa, però també interna, amb una afició escassa però fidel com poques que, acostumada al xoriço ibèric, es resistirà a conformar-se amb dues rodanxes de mortadel·la d’oliva per passar els diumenges a l’Estadi. El secretari tècnic, Quique Cárcel, ha treballat (i ho segueix fent) per minimitzar aquestes diferències i tornar a construir un Hospi que pugui aspirar a tot i més. I com les bones cases, l’edificació ha començat pel principi: per la porteria i la defensa.

Craviotto, Hammouch, Valentín, Moyano i Viale. Pocs podien equivocar-se a l’hora d’enumerar els primers cinc jugadors dels onzes de l’Hospi 12-13. Aquest curs, s’ha fet un esforç perquè aquesta línia d’1+4 no s’hagi de tocar; o sí: Peque tornarà a gaudir de minuts després d’una temporada on les lesions li van passar massa factura, Moussa tornarà a disposar de noves oportunitats per posar en pràctica la qualitat de què disposa i, a més, Dani Fragoso arribar per sumar experiència a l’eix de la defensa… o bé en un mig del camp on la baixa de Marc Pedraza serà la més notable. Segueixen Pol, Manel i Alan, mentre que Méndez Canario arriba del Racing B per tornar a reivindicar-se després d’unes experiències més aviat fluixes a Badalona i Santander. La joventut arriba provinent de Vila-real, on Pau Senent va ser un dels homes més destacats del filial de Tercera Divisió.

Les grans novetats arriben al davant: renovació total, ja que Pedro Bilbao és l’únic atacant que a dia d’avui seguirà a la disciplina riberenca. La resta (Aday, Corominas, Cirio, Osado i Bacari) ja formen part de la història i la tasca per trobar-los substitut ha suposat un repte per Cárcel, que ha confiat els gols riberencs al nigerià Bebo Akinsola i a l’andalús Enrique Carreño (Huracán). A les bandes, torna David Haro després d’un any a Tarragona i arriba el canari Aridai Santana (Betis B). A més, pot ser l’any de l’explosió d’Iban Salvador, encara en el seu tercer any de juvenil però que comptarà amb fitxa del primer equip.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada